Specialty coffee: wat is het en de cupping score criteria

Specialty coffee, ook wel specialty koffie, zijn hoogwaardige koffiebonen. Deze koffiebonen worden bereid met veel zorg en detail en groeien op bijzondere locaties. Als gevolg ontwikkelt specialty coffee sterke smaakprofielen en aroma’s. De maatstaf om de kwaliteit van de (specialty) koffiebonen te meten is de cupping score.

specialty coffee, specialty koffie

Hoe wordt specialty coffee gemeten?

Specialty coffee wordt beoordeeld via de cupping score. De cupping score is een beoordelingssysteem dat wordt gebruikt om de kwaliteit van koffie te meten. Het is een gestandaardiseerde methode die door professionals wordt gebruikt om verschillende elementen van de koffie te evalueren, zoals de smaak, het aroma, de zuurgraad, het lichaam en de nasmaak. De cupping score helpt koffieproducenten, consumenten en -branders om de kwaliteit en van koffie te evalueren.

Hoe wordt de cupping score bepaald?

De cupping score wordt bepaald door gecertificeerde koffieproevers, ook wel Q Graders. Deze professionals nemen deel aan een proefsessie, waarbij ze verschillende koffie samples blind proeven en beoordelen. Hoe hoger de score, hoe hoger de kwaliteit van de koffie.

Beoordelingscriteria specialty koffie

Bij het beoordelen van de koffie letten de Q Graders op verschillende factoren, waaronder de smaak en de complexiteit van de aroma. Ze zorgen ervoor dat ze elke koffie zorgvuldig analyseren om een goede beoordeling aan de koffie te geven.

Wanneer is koffie dan specialty coffee ?

De Cupping Score-schaal loopt van 0 tot 100, waarbij 100 de hoogst mogelijke score is. Koffie met een score van 80 of hoger wordt beschouwd als specialty coffee. Deze koffiebonen hebben dus een complex en bijzonder smaakprofiel. Veel single origin koffies hebben bijvoorbeeld een cupping score van 80 of hoger.

Specialty coffee en de invloed op de prijs

De cupping score en dus de kwaliteit van de specialty coffee heeft een aanzienlijke invloed op de prijs van de specialty coffee. Hoe hoger de score, hoe hoger de prijs, omdat de koffiebonen met een hogere score als smaakvoller en waardevoller worden beoordeeld. De hoge prijs weerspiegelt de inzet van koffieproducenten en koffieboeren om de beste koffie te produceren. De consument kan zo genieten van een bijzondere koffie ervaring.

Met specialty coffee kunnen koffieliefhebbers een reis maken door de diverse wereld van koffie, genietend van exotische smaken en aroma’s. Met de toenemende populariteit van specialty koffie is het hoogseizoen voor de koffie avonturier.

Wil jij elke maand een thuisbezorgde hoge kwaliteit single origin koffie proeven uit wisselende exotische landen? Bekijk dan eens het koffie abonnement wereldreis van Route du Koffie.